Kirándult az Olasz Tanszék

október

24.

általános

Láttátok már azt a koronázási kárpitot, amelynek közepén Mátyás király címere helyébe Bakócz Tamás az ő címerét varratta? Tudtátok, hogy a Nemzeti Múzeum kertjében van egy, a Forum Romanumról származó oszlop? Vagy hogy a mai Olasz Kultúrintézet 1902-ig a Parlament Képviselőházának székhelye volt?

2022. október 20-án az Olasz Nyelv Hete a Világban című rendezvénysorozat alkalmából tanszéki kiránduláson vett részt az Olasz Tanszék a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának támogatásával. A remek hangulatú csapatépítő eseményen a fenti kérdésekre adott válaszokon túl még rengeteg érdekes dolgot hallottunk és láttunk.

20 diákból és tanárokból álló csoportunkkal előbb a Budapesti Olasz Kultúrintézetbe látogattunk el, ahol olasz nyelvű vezetéssel egy kvízjátékon keresztül megismerhettük az épület minden zegzugát, majd ebéd után a Nemzeti Múzeumban folytattuk a programot. Itt egy nagyon érdekes, szintén olasz nyelvű idegenvezetéssel az Árpád-kortól kezdve végignéztük az olasz-magyar történelmi kapcsolatok állomásait. Még délután az Olasz Kultúrintézetbe visszatérve volt alkalmunk megismerkedni Gabriele La Postával az Intézet igazgatójával, és részt venni Massimo Roscia és Davide Zilli bravúros főpróbáján, amelyet egy órával az Óda az olasz nyelvhez című zenés előadásuk bemutatója előtt tartottak.

Köszönjük a részvételt mindenkinek, és reméljük, ebből hagyomány lesz: jövőre is kirándulhatunk veletek együtt!

Hallgatók:
Fábos Eszter, Vlasics Petra, Varga Kálmán, Rohonczi Ninon, Tillmann Virág, Donáczi Emese Nóra, Hajas Péter, Knotik Zoltán, Kovács Alexandra, Rózsa Veronika, Kocsis Zsombor, Werb Imola, Baka Ramóna, Mándity Mirna, Csirke Balázs, Flavia Scarcipino Pattarello, Torjay Anna, Szerafin Dániel, Pécsi Abigél, Hoffer Zsanett

Tanárok:
Kendeh-Kirchknopfné Dr. Farkis Tímea, Dr. Wallendums Tünde, Luigia Guida, Dr. Salamon Eszter

Salamon Eszter
adjunktus
Olasz Tanszék