Kreatív történelem | Tanulmányi verseny

október

21.

esemény

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történettudományi intézete és a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium (“Babits”) szervezésében.

A 2021/22. Évi verseny együttműködő partnere a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

A tanulmányi verseny évente kerül megrendezésre, és minden kiírás során egy, a történelem érettségin jellemzően előforduló, hangsúlyos témát dolgoz fel.

A Rákosi-korszak „rendszerét” a kommunista ideológiából levezetett utópisztikus és propagandisztikus célok; az „osztályharc” szempontjai szerint megbélyegzett társadalmi csoportok elleni kampányok; a hidegháborús hisztéria és annak gazdasági hatásai; a személyi kultusz és az intézményesített állami terror mentén lehet jellemezni. A társadalom oldaláról nézve a nélkülözés, a kiszolgáltatottság, az erőszak és az irracionalitás időszaka ez a korszak. Az egymásra torlódó hatalmi beavatkozások és kampányok széles társadalmi rétegek és csoportok számára okoztak traumatikus megrázkódtatásokat és kiheverhetetlen veszteségeket. A Rákosi-korszak egy évtizednyi – belső szakaszhatárokban bővelkedő – időszakáról az ország népe 1956-ban nyilvánított egységes és egyértelmű véleményt.

A vetélkedőn 4 fős középiskolai csapatok indulhatnak. A nevezés ingyenes!

A regisztráció és az első feladatlap beküldésének határideje: 2021. december 13.

Beküldési cím: kreativtortenelem.pte@gmail.com vagy postán PTE BTK Történettudományi Intézet, 7624 Pécs Rókus u. 2.

A borítékra kérjük ráírni: Kreatív Történelem továbbá a csapat és az iskola nevét.

Részletek:
https://kreativtortenelem.hu/