Pro Civitate Díjban részesült Dr. Pesti János nyelvész, a PTE BTK nyugalmazott egyetemi docense

szeptember

05.

kitüntetés

Ünnepi Közgyűlésen díjazták a város kiválóságait szeptember elsején, Pécs Város, valamint a Magyar Felsőoktatás Napján a Kodály Központban. A nyelvművelés területén alkotott maradandó, kiemelkedő tevékenységéért Pro Civitate Díjban részesült Dr. Pesti János nyelvész, a PTE BTK nyugalmazott egyetemi docense.

„1367. szeptember elsején, ezen a napon írta alá V. Orbán Pápa a középkori pécsi egyetem alapítását engedélyező levelet, 1994 óta erre a kiemelkedő történelmi pillanatra emlékezünk, azóta ez Pécs Napja” - emlékeztette a jelenlévőket Péterffy Attila, Pécs Megye Jogú Város polgármestere. Beszédében felidézte a város fejlődését meghatározó történelmi pillanatokat, hogy az minden hátrányossága ellenére hogyan „gyökerezett le, szökkent szárba, majd virágzott ki” a mecseki hegyoldalban. Kiemelte, Pécs „egy valóságos, élő, lélegző csoda”, melyet az emberek, a pécsiség tesz azzá, ami. 

„Mire gondolok, amikor azt mondom pécsiség? Pécsi helyekre, hangulatokra, értékekre, pécsi emberekre és olyan sikerekre gondolok, amelyek valamilyen szívmelengető összefogás, valamilyen hamisítatlanul pécsi kezdeményezés nyomán fogantak meg.” Ugyanakkor hozzátett, „a város akkor lüktet igazán fényesen hazánk és Európa térképén, amikor ez a láthatatlan erő szorosan összefűzi az itt élőket. Amikor a pécsiek közössége együtt mozdul, amikor egyet akar, amikor a tehetség számít értéknek, és ezt az értéket támogatja, felkarolja a pécsiek közössége.”

Az elismeréseket Péterffy Attila, Pécs Megye Jogú Város polgármestere, valamint dr. Lovász János, Pécs Megye Jogú Város jegyzője adta át a díjazottaknak.

További díjazottak

Forrás: UnivPécs