Publikációs felhívás | Trimarium. History and Literature of Central and Eastern European Countries 2/2023 (történelem)

március

23.

általános

Felhívás (pdf)

A krakkói Irodalmi Intézet (Instytut Literatury) felhívást hirdet tanulmányok közlésére új tudományos negyedéves folyóirata, a Trimarium. History and Literature of Central and Eastern European Countries második számában. A folyóirat fő célja Közép- és Kelet-Európa különböző országai, köztük Csehország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország történelmének és irodalmának bemutatása – különös tekintettel a 20. és 21. századra –, fenntartva a többi Trimarium-országra való kiterjesztés lehetőségét. A folyóirat a külföldi kutatóké helyett az említett országok tudósai nézőpontjának bemutatása tekinti feladatának. Az állandó történelmi és irodalmi rovatok mellett, melyekben egy-egy témához kapcsolódnak az írások, helyet kap Varia rovat, ahogyan publicisztikai is. A folyóirat a nemzetközi közönséget célozza meg, a tudományos igényesség mellett elköteleződve a régióval kapcsolatos ismeretek angol nyelvű olvasók körében történő terjesztése iránt is. Ennek érdekében a folyóirat nyomtatott változata angol nyelven jelenik meg, míg az elektronikus változat eredeti nyelven is elérhető lesz.

A második szám történelmi rovata gazdasági problémaként tárgyalja az államszervezetek első világháború utáni létesítését és összeolvasztását. Valamennyi közép- és kelet-európai ország esetében jelentős változások következtek be a gazdaság működésében a háború előtti időszakhoz képest. Ez egyaránt igaz volt az újjászülető, újonnan alakult államokra és a korábban is létezőkre, ahol kormányváltások és jelentős területi változások zajlottak. A gazdasági struktúrák, ellátási láncok, vámhatárok, adó- és valutarendszerek változásai teljesen új helyzetet teremtettek a régióban. Az országukat 1939 előtt érintő problémákról, kihívásokról és változásokról szóló tanulmányokban kérjük, olyan kérdéseket tárgyaljon, mint: 

  • Milyen mértékben nehezítette meg a gazdasági fejlődést az állami struktúrák kiépítése? Megfigyelhető volt-e ellentétes hatású jelenség?
  • A szomszédos országok milyen intézkedései voltak hatással a hátráltatott fejlődésre a gazdaság területén? Szándékosan születtek-e, vagy a fejlesztési elképzelések vagy érdekek ütközéséből adódtak?
  • Hogyan zajlott az ellátási láncok átalakulása az új valóságban?
  • A két világháború közötti időszakban mely fontos, a nemzetgazdasági helyzetet befolyásoló gazdasági jelenség volt globális, és melyik jelentkezett regionálisan?

Kérjük, kb. 15-20 oldalas (legfeljebb 40 000 karakter terjedelmű) cikkét a következő e-mail címekre továbbítsa: pawel.nowakowski@instytutliteratury.eu; magdalena.jankosz@instytutliteratury.eu 

Határidők

  • A tanulmány nyelve: magyar - a szerkesztők gondoskodnak az angol fordításról.
  • Absztraktok beküldési határideje (lehetőleg angolul, legfeljebb 500 szó terjedelemben)  - 2022.03.31.
  • A tanulmányok beküldési határideje - 2023.04.30.
  • Megjelenési dátum – 2023. június
  • Lektorálás: A tanulmányok kettős lektoráláson esnek át. A befogadást követő első lektorálás eredeti nyelven történik, míg a második lektorálás a szöveg angol fordítását értékeli.

A Trimarium kiadója: instytutliteratury.eu