Tízéves az Orosz Központ

augusztus

30.

általános

A Pécsi Tudományegyetemen 2011. június 29- én nyitotta meg kapuit a Pécsi Orosz Központ az Orosz Világ Alapítvány támogatásával. A Központ elsődleges célja az orosz nyelv és kultúra népszerűsítése. A Központ könyvtári állományát jelenleg több mint 1500 kötet, tankönyv, CD, DVD alkotja, melyek több forrásból származnak: jelentős részüket az Orosz Világ Alapítvány adományozta a Központnak, de érkeztek könyvadományok a Szolzsenyicin Háztól, valamint kiadóktól és maguktól a szerzőktől is. 

Az elmúlt tíz évben több mint 400, orosz nyelvet és kultúrát népszerűsítő rendezvény került megtartásra s az Alapítvány központi honlapja 358 alkalommal adott hírt ezen eseményekről. 

A Pécsi Orosz Központ több szervezettel és egyesülettel működik együtt: BTK Orosz (Szláv) Filológia Tanszék, Pécsi Magyar-Orosz Társaság, Pécsi Ruszin, Horvát, Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, PTE Történettudományi Intézet Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport (MOSZT), Budapesti Orosz Kulturális Központ, Maribori (Szlovénia) és Kolozsvári (Románia) Orosz Központok, „Diabelli” Alapfokú Művészeti Iskola (Kozármisleny).

A Központ rendszeres rendezvényei: 

  • kötetlen orosz nyelvű beszélgetések
  • országos, középiskolásoknak és egyetemistáknak szervezett versenyek: „Ki tud többet Oroszországról?”, „Mit tudunk az orosz kultúráról?”, „Ki tud többet az orosz irodalomról?”, valamint gimnazisták vetélkedője a szláv kultúrákról
  • gyermekrajz versenyek 
  • orosz nyelvtanfolyamok, 2018-tól a külföldi hallgatók számára angol nyelven is
  • Szláv Kultúrák Napja
  • elsős szlavisztika alapszakos bölcsészek köszöntése,
  • az Orosz nyelv napja (június 6.) alkalmából tartott rendezvények
  • módszertani továbbképzések, fórumok, kerekasztal beszélgetések orosz nyelvtanároknak
  • a Pécsi Tudományegyetemen tanuló, Erasmus programban résztvevő külföldi hallgatók találkozói
  • ünnepekhez kötődő rendezvények. Karácsony, Régi-új újév, Húsvét, Farsang
  • Ifjú kutatók akadémiája
  • adománygyűjtő jótékonysági estek
  • „Világ konyhái egyesüljetek!” néven kulináris rendezvények

Már a 2011-es megnyitást követően számtalan, orosz nyelvvel és kultúrával kapcsolatos rendezvényre került sor a Központban: moszkvai fotókiállítás, Ljudmila Ulickaja orosz írónő közönségtalálkozója, Lomonoszov születésének 300. évfordulója alkalmából szervezett rendezvények.
2012-ben számos előadás és rendezvény került megtartásra az Orosz történelem éve kapcsán 2016-ban elindult a „Miért éppen a ruszisztikát választotta?” című portrésorozat, ahol idősebbek és fiatalabbak vallottak arról, miért épp e tudományterülettel foglalkoznak, 2015-ben irodalmi esteket tartottunk az Orosz irodalom éve kapcsán.

Az elmúlt tíz évben a Pécsi Orosz Központ hat nemzetközi konferenciát szervezett:

  • 2012 – „Oroszország: történelem és nyelv” címmel nemzetközi konferencia az Orosz Történelem Éve alkalmából
  • 2013 – „Orosz nyelv az Európai Térben” nemzetközi konferencia
  • 2014 – a 165 éves magyarországi orosznyelv oktatás tiszteletére szervezett konferencia, melynek keretén belül a Pécsi Tudományegyetem Botanikus kertjében emlékfa állításra került sor, míg a PTE Bölcsészettudományi Karának könyvtárában tankönyvkiállítást szerveztünk (1949-2014)
  • 2016 – Hodinka Antal tiszteletére konferenciát tartottunk „Magyar-orosz kapcsolatok: múlt és jelen” címmel
  • 2019 - nemzetközi konferencia „Az orosz nyelv és kultúra a globalizáció időszakában”

Az orosz nyelv helyzetével a világban számos meghívott vendégelőadó révén ismerkedhettek meg az érdeklődők. Érkeztek előadók és vendégtanárok Kazahsztánból, Törökországból, Lettországból, Romániából, Horvátországból, Csehországból, illetve számos oroszországi egyetemről is vendégül láttunk küldöttségeket, például a Petrozavodszki Állami Egyetemről, valamint Oroszország első elnökének nevét viselő Állami Egyetemről. Előadásokat tartottak a szaratovi, tambovi, moszkvai és szentpétervári egyetemek oktatói is. Fogadtuk az Orosz Központok vezetőit Mariborból, Kolozsvárról, Huand-Yoang-ból.

A Pécsi Tudományegyetem különböző karain tudományos munkát végzők is folyamatosan mutatkoztak be tudományos előadásokkal a Központban, valamint a fiatal kutatóknak is lehetőséget biztosított a Központ a bemutatkozásra. A „Fiatal kutatók az Orosz Központban” elnevezésű eseményen 2013 óta van lehetőség a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak orosz nyelvvel és kultúrával, történelemmel kapcsolatos kutatásaik bemutatására. 

A jeles dátumokhoz, évfordulókhoz kapcsolódóan (Sztanyiszlavszkij – 2013, Tolsztoj – 2013, Saljapin – 2014, Sz. Jeszenyin - 2020) kiállítások, versenyek, koncertek kerültek megrendezésre. 

Fennállásának tíz éve alatt a Pécsi Orosz Központ több, nagyszabású rendezvénysorozatot szervezett:

  • 2013-ban az Orosz Világ Alapítvány támogatásával valósult meg az Orosz nyelv és kultúra hete 
  • 2014-ben szintén az Alapítvány támogatásával került megrendezésre az Orosz kultúra napjai programsorozat, mely a maribori Központtal közös eseményként került megszervezésre s melyen szlovén zenészek vendégfellépésére, a Budapesti Orosz Stúdiószínház előadására s Valerij Arhipov festő kiállítására is sor került
  • 2015-ben széleskörű nyilvánosságot kapott a Központ „Olvassunk Puskint különböző nyelveken!” című kezdeményezése, melyhez több országból csatlakoztak a résztvevők, s melynek célja Puskin műveinek megismerésén túl, az orosz kultúra népszerűsítése volt. 19 nyelven, számos helyszínen hangzottak fel Puskin művei, Pécsett, a Színház téren 8 nyelven kerültek felolvasásra a költő művei. 2016-ban az Orosz Világ Alapítvány is a kezdeményezés mellé állt, s meghirdette azt, mely így még szélesebb körben került megrendezésre: nem csak a világ számos pontján található Orosz Központok, de amatőr és profi színészek, valamint az orosz kultúra szerelmesei is csatlakoztak a kezdeményezéshez.
  • 2016 áprilisában Az orosz nyelv és kultúra napjai eseménysorozat került megrendezésre, amelyen a Petrozavodszki Egyetem oktatói előadásokat, a művészek pedig koncertet tartottak.
  • 2016-tól szervezzük a Szláv nyelvek és kultúrák napja rendezvénysorozatot pécsi nemzetiségi önkormányzatok támogatásával, amelynek programjában vetélkedő, kiállítás, előadás és koncert is szerepel.
  • Orosz nyelvtanfolyamok, 2018-tól a külföldi hallgatók számára angol nyelven is, az utolsó évben pedig a tanfolyamok online formában folynak.
  • Jótékonysági Adománygyűjtő esteket szervezünk 2016-tól kezdődően, koncertekkel egybekötve, ahol fellépnek az adományozott szervezet fiataljai zenével, verssel, néptánccal. Az ilyen akciókkal az Orosz Központ humanitárius szerepet is betölt, így segítve a hátrányos helyzetű családokat.
  • 2018-ban a Pécsi Tudományegyetem az Orosz Központ közreműködésével találkozót szervezett három diplomata részvételével, akik nagykövetként a Szovjetunió, majd Oroszország követségén dolgoztak.
  • Még ugyanebben az évben sor került egy nemzetközi zenei-irodalmi konferenciára „Visszatértem barátaimhoz” címmel, amelyet az ismert költő – énekes, Alekszej Fatyjanov születésének 100 éves évfordulója alkalmából szerveztünk. 
  • Igen népszerű volt a szibériai sámánokról tartott előadássorozat 2018-2019-ben. A központ látogatói megismerkedtek a szibériai medvékkel is és élménybeszámolót kaptak egy tudományos-kutató expedíció tapasztalatairól, amelyet a Néprajzi Tanszék professzora, Nagy Zoltán adott elő. Saját irodalmi kutatásait ismertette az ELTE oktatója, Kalafatics Zsuzsanna, Szőllősi Dávid pedig Viszockij verseinek fordítását adta elő. Marina Cvetájeva költeményeinek fordításával ismertetett meg Nagy István, Soproni András előadásából megismertük Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényének fordítási problémáit.
  • Az Orosz Központ munkatársainak közreműködésével készült egy orosz nyelvű videofilm, amely a városról, annak nevezetességeiről, az egyetemről, az Orosz Központról szól, és amely felvételeket az egyetem volt hallgatója, Jekatyerina Deniszova készítette. A film megtekinthető a PTE BTK YouTube csatornáján.
  • 2020-2021 során a rendezvények jelentős része a virtuális térben zajlott le: szerveztünk vebináriumot az orosz kultúráról filológus hallgatók számára, online órákat bajai, pécsi középiskolások számára, egy hétig tartó intenzív orosz nyelvi tanfolyamot pécsi, bajai, karcagi, szolnoki és dunaújvárosi tanulók számára. Az intenzív tanfolyam óráit a moszkvai Puskin Intézet és a novoszibirszki Pedagógiai Egyetem mesterképzős hallgatói tartották.  
  • 2021-ben nemzetközi gyermekrajz vetélkedőt szerveztünk „A világűr és én” címmel Ju. A. Gagarin űrrepülésének 60. évfordulója alkalmából, amely vetélkedő során 152 rajz érkezett a központba, a rajzokból kiállítást rendeztünk a karon. Megtartottuk az „Anyanyelv Napjá”-t közösen a városban működő nemzetiségi önkormányzatokkal „Mit jelent számomra az anyanyelv?” címmel. A beérkezett fogalmazások szerzői megosztották velünk gondolataikat arról, személyesen mit jelent számukra az anyanyelv és a nyelv megőrzésének fontossága.
  • Szintén 2021-ben került sor a moszkvai Szolzsenyicin Ház adományaként 300 db könyv átadására, az átvételi jegyzőkönyvet Wolosz Robert, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánhelyettese írta alá.
  • Az Orosz Központ munkájában nagy segítséget nyújtanak az egyetemen tanuló hazai és külföldi diákok, akiknek önkéntes munkáját elismerő oklevéllel és kisebb ajándéktárgyakkal köszönjük meg.
  • A Központ az orosz nyelvet már beszélőkőn túl, igyekszik azokat is megszólítani, akik csak érdeklődnek a nyelv és a kultúra iránt. Ezért a Központ rendszeresen meghív középiskolás diákokat, hogy megismerjék az „Orosz Világ” Alapítvány tevékenységét és az Orosz Központ munkáját. Az elmúlt 10 évben sok diák látogatta meg a Pécsi Orosz Központot nemcsak Pécsről, hanem a közeli városokból is.
  • A Központ fennállása óta az egyetem és a kar életébe is bekapcsolódott, így a Pécsi Bölcsész Kreatáborba érkezőket évről-évre vendégül látja és minden, az egyetem vagy a kar által szervezett eseményen részt vesz (pl. a Mengyelejev periódusos rendszernek szentelt akció), ezzel is népszerűsítve a Központot és az orosz kultúrát.

A Pécsi Tudományegyetem Orosz Központja nemcsak terjeszti és népszerűsíti az orosz nyelvet és kultúrát, hanem elősegíti és erősíti a Pécsi Tudományegyetem imidzsét a nagyvilágban.

A Pécsi Orosz Központ munkájáról számos média tudósított: a Kossuth Rádió, a Pannon Televízió, az egyetemi Univ Tv. A rendezvényekről írott formában az Orosz Világ Alapítvány, a Yandex oldal, az egyetem és a kar honlapjai, valamint más fórumok is beszámolnak. A Központ minden érdeklődő, olvasó előtt nyitva áll!

Sok szeretettel várjuk Önöket a Pécsi Orosz Központban!

dr. Végvári Valentyina, az Orosz Központ vezetője és
dr. Koósz Margit, az Orosz Központ munkatársa

 

Elérhetőségek:
Cím: 7624 Pécs, Ifjúság útja 6. „D” épület, 4. emelet
Telefonszám: +36-72-503-600/24108
Honlap: oroszkozpont.pte.hu 
Facebook: facebook.com/pecsioroszkozpont

Forrás: Orosz Központ