VIDEÓ | Közelítések - a tudomány összeköt | Beszélgetés Czeferner Dórával

július

28.

A lámpás hölgy az Illustrated London News hasábjain 1855-ben

 

 

Az ápolói hivatás 19. századi intézményesüléséről, egy lehetséges női életpályáról, Florence Nightingale-ről és Kossuth Zsuzsannáról faggatta Czeferner Dórát Neichl Nóra.

 

 

 

A szerzőnek a témáról írt legfrissebb cikkei elérhetők az alábbi linkeken:

http://ujkor.hu/content/florence-nightingale-es-a-modern-noveri-hivatas-kezdetei

https://wmn.hu/wmn-life/52740-a-legelso-kovetelmeny-egy-korhaz-irant-hogy-ne-artson-a-betegeknek---a-modern-noverkepzes-150-eve


 

A bölcsészet életforma. A bölcsészet a világhoz való hozzáállás. Nem csak a múlt kutatása, hanem a bennünket körülvevő eseményekre, jelenségekre történő folyamatos rákérdezés is, ezek elemzése, értelmezése.

Az új koronavírus okozta világjárvány kivétel nélkül, mindannyiunk hétköznapjaiba jelentős változásokat hozott. Felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan érvényesíthetők a bölcsészet- és a társadalomtudományok szempontjai és megközelítésmódjai ebben a megváltozott élethelyzetben? Hogyan közelítenek és reagálnak a bölcsészkar oktatói, kutatói az átformálódott világunkra? Hogyan jelenik meg a koronavírus mint jelenség a kutatásaikban és adott esetben a privát életükben?

Közelítések  sorozatban a Kar oktatói jól ismert szerepkörükben tűnnek fel. Még ha új kommunikációs csatornán jelennek is meg (ezúttal a Teams felületén), ugyanazt teszik: reagálnak, elemeznek és értelmeznek ezekben a rövidre szabott videókban.

Reményeink szerint ez a sorozat nem csak továbbgondolásra érdemes felvetéseket kínál, hanem új nézőpontokkal is gazdagítja nézőit. Továbbá az sem titkolt célunk, hogy a megszólalások közösségépítő funkciót is nyerjenek. Mert a tudomány összeköt.