VIDEÓ | Közelítések - a tudomány összeköt – Beszélgetés Madarász Fannival

július

28.

általános

Daniel Defoe A londoni pestis

Hogyan élt és hogyan próbált meg túlélni a londoni polgár az 1664/1665-ös pestisjárvány idején? Vajon még a babonákban hitt, vagy a felvilágosodás hajnalán inkább már az orvostudományra hallgatott? Többek között ezekről a kérdésekről, illetve a téma kapcsán Daniel Defoe A londoni pestis című regényéről beszélget Madarász Fannival, a Középkori és Koraújkori Történeti Tanszék doktoranduszával és az Anglisztika Intézet oktatójával Neichl Nóra. 

A nagy londoni pestisjárvány (1665–1666) - ujkor.hu

 

A bölcsészet életforma. A bölcsészet a világhoz való hozzáállás. Nem csak a múlt kutatása, hanem a bennünket körülvevő eseményekre, jelenségekre történő folyamatos rákérdezés is, ezek elemzése, értelmezése.

Az új koronavírus okozta világjárvány kivétel nélkül, mindannyiunk hétköznapjaiba jelentős változásokat hozott. Felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan érvényesíthetők a bölcsészet- és a társadalomtudományok szempontjai és megközelítésmódjai ebben a megváltozott élethelyzetben? Hogyan közelítenek és reagálnak a bölcsészkar oktatói, kutatói az átformálódott világunkra? Hogyan jelenik meg a koronavírus mint jelenség a kutatásaikban és adott esetben a privát életükben?

Közelítések  sorozatban a Kar oktatói jól ismert szerepkörükben tűnnek fel. Még ha új kommunikációs csatornán jelennek is meg (ezúttal a Teams felületén), ugyanazt teszik: reagálnak, elemeznek és értelmeznek ezekben a rövidre szabott videókban.

Reményeink szerint ez a sorozat nem csak továbbgondolásra érdemes felvetéseket kínál, hanem új nézőpontokkal is gazdagítja nézőit. Továbbá az sem titkolt célunk, hogy a megszólalások közösségépítő funkciót is nyerjenek. Mert a tudomány összeköt.