VIDEÓ | Közelítések - a tudomány összeköt – Beszélgetés prof. dr. Fedeles Tamással

július

28.

A fekete halál a 14. században Európa lakosságának közel harmadát, mintegy 20-25 millió embert pusztított el, és a Magyar Királyság területén is felütötte a fejét. Hogyan próbáltak meg védekezni ellene? Milyen gyógymódokat alkalmaztak a korban? A Közelítések járványtörténeti sorozatában Neichl Nóra kérdéseire prof. dr. Fedeles Tamás válaszol.

Prof. dr. Fedeles Tamás témához kapcsolódó írásai az Újkor.hu honlapról:

A fekete halál a 14. század közepén

Kígyóméreg, fahéj, arany – Középkori pestis elleni praktikák és csodaszerek

 

A bölcsészet életforma. A bölcsészet a világhoz való hozzáállás. Nem csak a múlt kutatása, hanem a bennünket körülvevő eseményekre, jelenségekre történő folyamatos rákérdezés is, ezek elemzése, értelmezése.

Az új koronavírus okozta világjárvány kivétel nélkül, mindannyiunk hétköznapjaiba jelentős változásokat hozott. Felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan érvényesíthetők a bölcsészet- és a társadalomtudományok szempontjai és megközelítésmódjai ebben a megváltozott élethelyzetben? Hogyan közelítenek és reagálnak a bölcsészkar oktatói, kutatói az átformálódott világunkra? Hogyan jelenik meg a koronavírus mint jelenség a kutatásaikban és adott esetben a privát életükben?

Közelítések  sorozatban a Kar oktatói jól ismert szerepkörükben tűnnek fel. Még ha új kommunikációs csatornán jelennek is meg (ezúttal a Teams felületén), ugyanazt teszik: reagálnak, elemeznek és értelmeznek ezekben a rövidre szabott videókban.

Reményeink szerint ez a sorozat nem csak továbbgondolásra érdemes felvetéseket kínál, hanem új nézőpontokkal is gazdagítja nézőit. Továbbá az sem titkolt célunk, hogy a megszólalások közösségépítő funkciót is nyerjenek. Mert a tudomány összeköt.