2021-ben 25%-kal többen szeretnének pécsi bölcsészek lenni, mint tavaly

március

24.

általános

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara töretlen népszerűségnek örvend a felvételizők körében. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint az általános felvételi eljárásban 2021-ben 25%-kal többen jelentkeztek Karunkra, mint tavaly. Közülük több mint 1.300-an első helyen jelölték meg a PTE BTK valamely képzését.

A 2021-es általános felvételi eljárás számadatai szerint idén a felsőoktatásba több mint tízezer fővel többen jelentkeztek, mint 2020-ban. A tavalyi jelentkezési számokhoz képest ez 11%-os növekedést jelent. Vagyis, míg 2020-ban körülbelül 9.100-an gondolták úgy, hogy továbbtanulnak, addig 2021-re ez a szám megmeghaladja a 100.000 főt.

A Pécsi Tudományegyetemre jelentkezők száma az országos adatokhoz képest is kiemelkedő: idén 18%-kal többen választották az ország első egyetemét. 2020-hoz képest 8,5%-kal, azaz mintegy 500 fővel nőtt a PTE-et az első helyen megjelölők száma – azoké, akiket bizonyára megragadott a beiskolázási kampány közismert mottója, és mindenképpen pécsiek akarnak lenni.

 A vidéki nagy tudományegyetemek számait tekintve, csak a Debreceni Tudományegyetem ért el hasonló növekedést. A Szegedi Tudományegyetemet csak 11%-kal többen választották az idén.

Ha a tudományegyetemek bölcsész- és társadalomtudományi karait nézzük országos viszonylatban, a pécsi BTK az összes jelentkezés tekintetében messze kiemelkedik körülük a fent említett 25%-os növekedéssel. Ilyen mértékű emelkedést egyik bölcsészkarnak sem sikerült realizálnia.

Az említett adatok alapján tehát a PTE BTK-t a 2021-es felvételi eljárásban hozzávetőlegesen 3.500-an jelölték meg mint azt az intézményt, ahol felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni. Emellett nőtt a PTE BTK-t első helyen megjelölők száma is, a tavalyi számokhoz képest 11,8%-kal többen, több mint 1300-an találták vonzónak karunkat.

Jelentősen nőtt az érdeklődés az alap- és a mesterképzések iránt, de töretlenül népszerűek az osztatlan tanári szakok is. A tavalyi adatokhoz képest idén a társadalomtudományos szakok értek el nagyobb emelkedést – köszönhetően talán annak is, hogy a 2020. augusztusi névváltoztatással immár jobban láthatóvá váltak.

Továbbra is megingathatatlanul hisszük, hogy „a jövő embere a bölcsész”, és most már nem kétséges, hogy ebben a felvételizők nagy része is egyetért velünk!

Köszönjük, hogy minket választottatok!