Akadálymentes IT-eszközök. Modern technológia a láttássérültek szolgálatában

december

06.

általános

A Fogyatékos Emberek Hete keretében 2021. december 1-jén a szociológia alapképzés digitális társadalom specializációjának egyik kurzusán vendégül láttuk a látássérült emberek rehabilitációjával foglalkozó Ki-Látás Alapítvány oktatóját, Bede Anitát és a PTE Informatikai Igazgatóság látássérült informatikusát, Rauch Róbertet. Témánk az IT eszközök akadálymentessége volt.

A látássérültek mindennapi élete, közlekedése nagyban akadályozott speciális körülményeik miatt. Elképzelni is nehéz, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe az érintettek, milyen alkalmazkodást igényel ez a látássérülttől és környezetétől. Szerencsére a modern technológia nagyban hozzájárul önálló életükhöz, boldogulásukhoz. De milyen hardver- és szoftver-eszközökhöz juthat ma Magyarországon hozzá egy vak felhasználó, amely megkönnyíti a helyzetüket?

Modern technológia a láttássérültek szolgálatában

A találkozás alkalmával közös élmények révén ismerkedtünk meg a következő gyakorlati megoldásokkal:

  • Beszélő laptop számítógép, amely segítségével a látássérült felhasználó jegyzeteket készíthet, internetet böngészhet, informálódhat, kikapcsolódhat, szórakozhat.  Meghallgatható lesz, milyen mesterséges beszédtechnológiák állnak rendelkezésre, s hogy ezek mennyire érthetőek, milyen mértékben igényel koncentrációt a megértésük.
  • Speciális, vak embereknek készült mobiltelefon, amely a mai trendekkel ellentétben nem érintéssel, hanem nyomógombokkal vezérelhető.
  • Szabványos, mindenki által ismert okostelefon, amely szoftveres technológiákkal szintén használható akadálymentesen, vakon. Az előadáson kiderül, hogy ez miként lehetséges.
  • Android, illetve IOS operációs rendszeren elérhető kisegítő alkalmazások, amelyek célzottan látássérült emberek számára készültek. Ezek segítségével a vak felhasználó képes papíralapú dokumentumokat olvasni vagy épp megtudhatja, milyen bankjegyet tart a kezében.
  • Internetes rendelés a nagyobb áruházakból, érintőkijelzős, pénztáros nélküli önkiszolgáló kasszák.

Modern technológia a láttássérültek szolgálatában

Végül szóba kerültek a jövőben elérhető fejlesztések is, azok tervei, illetve beszélgettünk azokról a most kibontakozó trendekről, amelyek elősegíthetik, vagy épp akadályozhatják egy vak ember mindennapi életét.

Dr. Füzér Katalin egyetemi docens  
Szociológia Tanszék