Konferencia Orbán Jolán 60. születésnapja alkalmából

február

16.

általános

Orbán Jolán egyetemi tanár 60. születésnapja alkalmából konferenciát rendeztek munkásságáról a Pécsi Tudományegyetemen 2022. február 5-én. Húsz résztvevő, tizennégy egyetem, illetve akadémiai intézmény munkatársa adott elő. A konferencia anyaga könyv formában is meg fog jelenni.

Orbán Jolán (1962) 1991 óta tanít a pécsi egyetemen. Kolozsvárott végezte a magyar szakot (1987), majd irodalomelméleti és filozófiai tanulmányokat folytatott a Zürichi Egyetemen, a Párizsi Egyetemen és a College de France-ban, majd az Egyesült Államokban, a Boston College-ben. 1989/90 tanévben Párizsban Jacques Derrida óráira járt.

1989/90 tanévben Párizsban Jacques Derrida óráira járt.

Hazatérésekor az akkori Tanárképző Kar magyar tanszékén helyezkedett el, ahol többek között Bécsy Tamás, Kulcsár Szabó Ernő, Kabdebó Lóránt és Bókay Antal tanítottak. A külföldi tanulmányok során megismert, és itthon a korban kevésbé jelenlévő irodalomelméleti és irodalomfilozófiai irányzatokat tanította, mely számos tehetséges diákot vonzott. 1993-ban kezdeményezésére Jacques Derrida, a kor egyik legnagyobb hatású filozófusa díszdoktori címet kapott a Pécsi Tudományegyetemtől. Jelentős szerepet játszott később két további korszakos gondolkodó, az amerikai Richard Rorty és a németországi Jürgen Habermas meghívásában, akik a filozófia és az irodalomtudományi doktori iskola együttműködése keretében tartottak előadásokat a pécsi egyetemen.

Orbán Jolán jelentős szerepet játszott később két további korszakos gondolkodó, az amerikai Richard Rorty és a németországi Jürgen Habermas meghívásában.

1994-ben kiadott Derrida írás-fordulata (Pécs, Jelenkor, 1994) alapkönyvvé vált, irodalom- és filozófia szakos diákok nemzedékei tanulták ebből a könyvből Derrida filozófiáját és a dekonstrukciót.

A Derrida írás-fordulata: Konferencia Orbán Jolán tiszteletére alkalmából irodalomtudósok és filozófusok adtak elő. A Magyar Tudományos és Művészeti Akadémia mellett az University of Cambridge-ről, a Szegedi Tudományegyetemről, a Corvinusról, az ELTE-ről, az Esterházy Károly és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemekről, a Pannon Egyetemről érkeztek kollégák, barátok és tanítványok. Olyan témák kerültek megvitatásra, mint a dekonstrukció gondolkodástörténeti eredete, a strukturalizmushoz és a fenomenológiához való kapcsolata, irodalomelméleti, pszichológiai, tudományelméleti, jogelméleti, építészeti, divatelméleti, kép- és filmelméleti jelentősége. Kulcsár Szabó Ernő, az MTA tagja a hermeneutika és a dekonstrukció összefüggéseinek felhasználásával nagy ívű előadásban mutatta be az irodalom elméleti megközelítésének szükségességét és megkerülhetetlenségét.

Kulcsár Szabó Ernő külön kitért arra is, hogy Orbán Jolán professzor asszony nem csak a tudományos és egyetemi oktatói életben alkotott és alkot jelentőset, de a magánéletben is: hiszen nagyobbik, immár a Cambridge-i egyetemre járó gyermeke, Dániel, a magyar középiskolai kémiai és biológiai diákolimpiai csapat tagjaként nemzetközi olimpiákon képviselte Magyarországot, kisebbik fia pedig az országosan és immár nemzetközileg is ismert Boros Misi fiatal zongoraművész, a Virtuózok televíziós komolyzenei verseny első évadának nyertese a kicsik korcsoportjában.

Hálás tanítványok és kollégák nagy számban köszöntötték a Tanárnőt, aki nemzedékeket indított el az irodalomtudományi és az írói-költői pályán.

Konferencia Orbán Jolán 60. születésnapja alkalmából | Képgaléria