Pályázat | Nyelvi és szakmai képzések oktatói és adminisztratív munkakörben dolgozó kollégák számára

szeptember

26.

pályázat

 

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon az őszi félévben számos nyelvi és szakmai képzési lehetőséget kínálunk az oktatói valamint az adminisztratív munkakörben dolgozó kollégák számára. A képzések térítésmentesen elérhetőek és a doktorandusz hallgatók részére is nyitottak. 

A kurzusok vagy workshopok elegendő számú érdeklődő esetében indulnak el, ezért kérjük jelentkezési szándékukat jelezzék az alábbi linken a képzés megjelölésével.

Jelentkezés

A képzések időpontját próbáljuk a jelentkezők és a képzést tartó oktatók szabad kapacitásához igazítani, viszont néhány esetben már ismert a tanfolyam (kezdő)időpontja. Jelentkezést követően a képzés oktatója veszi fel a kapcsolatot a jelentkezőkkel. 

Képzések:

  1. Általános angol nyelvi képzés kezdő/újrakezdő nyelvi szinten
    A résztvevőknek 10-15 fős csoportban biztosítjuk a hatékony nyelvtanulás lehetőségét. A képzés heti 1,5 órás elfoglaltságot jelent jelenléti formában, péntekenként 12-13:30 óra között. A tanfolyam október elején indul.
     
  2. Angol nyelvű kommunikáció fejlesztését célzó tréning haladó szinten (legalább középfokú nyelvi szinten)
    A résztvevőknek 10-12 fős csoportban biztosítjuk a hatékony nyelvtanulás lehetőségét. A képzés heti 1,5 órás elfoglaltságot jelent jelenléti formában. Az időpont a jelentkezők közös megegyezésén alapul, kérjük, a regisztráció alkalmával jelöljék meg milyen időpontot javasolnak. Október elején indul. 
     
  3. Academic writing – angol nyelvű tudományos publikációk írását fejlesztő képzés
    A képzés 3 alkalommal kerül megrendezésre október-november hónapban, alkalmanként 4 óra.
     
  4. Excel képzés
    A képzés a széleskörben használt Excel program használatához szükséges tudás elmélyítéséhez járul hozzá. A program a jelentkezők tudásszintjétől és a felhasználás jellegétől függően épül fel (lehetséges témakörök: Cellaformázás, Képletek használata, Rendezés és szűrés, FKERES, VKERES függvények, Függvények, Diagramok készítése, Adatérvényesítés, Feltételes formázás, Formázás táblázatként, Irányított szűrés, Adatbázis függvények, Pivot tábla használata, Űrlapvezérlők használata, Kimutatás készítés alapjai I-II. stb). Az első alkalom október 4-én 12 órakor lesz, ekkor az oktatóval megbeszélik milyen szinten és milyen ismeret/témakör elsajátítására vagy gyakorlására lenne szükség, valamint a képzés időpontjának   kijelölését. (Oktató: Horváth Gábor)
     
  5. Tartalomelemzés (Atlas-ti szoftver használat)
    A kvalitatív tartalomelemzés gyakorlati módszertanába vezet be a képzés, aminek során az Atlas-ti tartalomelemző program használatát segíti elsajátítani (a szoftver elérését lehetővé tesszük). A képzés 3 alkalommal tömbösített formában kerül megrendezésre januárban. (Oktató: Vincze Orsolya)
     
  6. Nemzetközi publikációra és kutatási pályázatokra felkészítő workshopok
    A workshopok tömbösített formában négy alkalommal hirdetjük meg (az időpontok később kerülnek meghirdetésre november-január). Minden alkalommal lehetőséget biztosítunk személyes, tudományterületi kérdések megbeszélésére és egyedi segítségnyújtásra. A következő témákat hirdetjük, érdeklődéstől függően választhatóak a workshopok. 
    •    Kutatási pályázati ismeretek (hazai és nemzetközi pályázatírás). 
    •    Tudománymetria kérdései
    •    Sikeres nemzetközi publikációs stratégiák (folyóiratválasztás, open access információk, kutatás regisztrációja, adatkezelési terv)
    •    Tudományos szerzői profilok kezelése (WoS/Scopus, MTMT)
     
  7. Statisztika empirikus kutatáshoz
    A kurzus célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek és / vagy újra megbarátkozzanak a statisztikai elemzésekhez szükséges elméleti és gyakorlati alapokkal. Az órák során az alapvető leíró mutatók értő használatától kezdve egészen a többváltozós modellek elkészítéséig jutunk el. A képzés az R statisztikai programmal történik. Az elméleti oktatás mellett a résztvevők elsajátíthatják az R használatát, a hatékony adatelemzéshez szükséges fogásokat, és a publikációs szintű vizualizációk elkészítésének alapjait. Továbbá, a népszerű chatbotok (pl. ChatGPT) munkavégzésbe történő bevonásáról is szó esik. A képzés tömbösített formában négy alkalommal péntekenként lesz megtartva, első alkalom október 11-én lesz. (oktató: Erát Dávid).