Inkubátorban a pécsi bölcsészek ötletei

július

28.

általános
A vállalkozói gondolkodás fejlesztése a Simonyi Inkubációs Programban
 

 Inkubátorban a pécsi bölcsészek ötletei - A vállalkozói gondolkodás fejlesztése a Simonyi Inkubációs Programban

A 2019/2020-as tanév tavaszi szemeszterében pécsi bölcsészek, pontosabban szociológia szakos hallgatók vettek részt és arattak sikereket a PTE Közgazdaságtudományi Karán működő Simonyi Inkubációs Programban. Az ötletfejlesztő és a vállalkozói képességek kibontakoztatását segítő program is bebizonyította, hogy a részt vevő bölcsészhallgatók tudása és érzékenysége komoly versenyelőnyt jelent az üzleti koncepciók kidolgozása és fejlesztése során.
Inkubátorban a pécsi bölcsészek ötletei - A vállalkozói gondolkodás fejlesztése a Simonyi Inkubációs Programban

A Simonyi Üzlet- és Gazdaságfejlesztési Központ (Simonyi and Economic Developement Center, röviden: Simonyi BEDC) 2013 óta működik a PTE Közgazdaságtudományi Karán. A magyar származású szoftverfejlesztő, Charles Simonyi nevét viselő Központ kezdetben az Ohio Universityvel együttműködve kis- és középvállatok tanácsadásával foglalkozott nyári egyetemek keretében. Mára azonban némileg átalakult a küldetése. A Simonyi BEDC célja immár az egyetemi hallgatók vállalkozói kapacitásának fejlesztése. Ennek jegyében olyan – nem csak az üzleti szférában, hanem a mindennapokban is fontos – készségeket és képességeket kívánnak kibontakoztatni, mint a proaktivitás, a problémakereső gondolkodás vagy a megoldáskeresés.

            A Simonyi BEDC küldetésének tartja továbbá a tudomány- és érdeklődési területektől független innovációk feltárását és ezek megvalósítását a piacosítás érdekében. A gyakorlatban ez ötletfejlesztést és az erre épülő üzleti koncepció kidolgozását jelenti. Ennek szolgálatában indították el a Simonyi Inkubációs Programot, melynek keretében csoportokban dolgozhatnak egyetemi hallgatók az ötleteiken, az újításaikon valós piaci kockázatok nélküli környezetben. (Erre utal az inkubációs kifejezés.) A továbblépéshez pedig adott esetben még tőkeinjekcióit is kaphatnak az egyes projektek.

            A Prof. Dr. Füzér Katalin vezette Szociológia Tanszék 2 éve csatlakozott a programhoz. A tavaszi szemeszterben öt a vállalkozói gondolkodásra nyitott, önmagát és ötleteit megmérettetni és megvalósítani kész szociológia szakos hallgató vett részt a csoportok munkájában. Gortva Dániel a saját ötletén alapuló „Vegan eater” nevet viselő vegetáriánus közösségeket segítő alkalmazáson dolgozott. Kniesz Adrienn a „Mondj nemet” bullying-ellenes társasjáték, Tuboly Emese pedig a „Kukucs” bömgészőkönyv csapatát erősítette. Meiszterics Miklós is saját ötlettel jelentkezett, ennek nyomán valósulhatott meg a „Pascooler” telefonhűtő projektje, melynek kidolgozásában Simon Bálint is segített.

A bölcsészhallgatók munkája és a problémákhoz való hozzáállása komoly fejlődésen ment keresztül a félév során – összegezte mentoruk, Balogh Virgínia. Projektzáró értékelése szerint pontosan nyomon követhető volt egyféle szemléletbeli változás, hiszen a hallgatók „máshogy közelítettek meg egy-egy kérdést a program végén, mint ahogy az elején tették, ami nagyon jó, hiszen adhattunk nekik mi is valami útravalót, amit majd remélhetőleg tudnak hasznosítani a jövőben!”

A Simonyi BEDC társalapítója, a KTK innovációs igazgatója, dr. Bedő Zsolt is úgy nyilatkozott, hogy a részt vevő bölcsészhallgatók tudása és érzékenysége komoly versenyelőnyt jelentett az üzleti koncepciók kidolgozása és fejlesztése során. Kiemelte, hogy „annak ellenére, hogy nem volt gazdálkodástudományi előképzettségük, viszonylag gyorsan megértették azokat az alapösszefüggéseket, amik ahhoz kellettek, hogy az üzleti koncepciófejlesztésen el tudjanak indulni.”

A problémaorientált szemléletmód, a proaktivitás, a gyors helyzetfelismerő és -értékelő képesség vagy a vállalkozói szemlélet mind olyan hozzáadott értéket képviselnek, melyek összhangban vannak a munkáltatók időszerű igényeivel. Hiszen olyan munkavállalókra van szükségük végzettségtől függetlenül, akik képesek felismeri a lehetőségeket, majd ki is bontakoztatják azokat.

A Simonyi Inkubációs Programban való részvétel Campus Kreditként is teljesíthető. De nem csak érdemjegy szerezhető érte, hanem az egyetem bármely polgára számára komoly és egyben élményekkel teli kihívásokat tartogat.