Programajánló | Humán környezettudományi napok a PTE-n – 2023

március

21.

esemény

Humán környezettudományi napok a PTE-n – 2023 | Environmental Humanities Days of the Univ Pécs – 2023 rendezvénysorozat 2023. március 29-31. között a PTE BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék Humán Környezettudományi Kutatócsoportja főszervezésében kerül megrendezésre. A szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt programokon!

Március 29 -én, szerdán napközben Brno – Pécs Environmental Humanities Conference, tudományos konferenciára kerül sor a PTE-n, ahol brnoi és pécsi kutatók tartanak humán környezettudomány számos témakörében előadást. A konferencia célja, hogy a brnoi Masaryk Egyetem Környezeti Tanulmányok és PTE BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék HKK Kutatócsoportjának oktatói, kutatói és hallgatói még jobban megismerjék egymás munkáit és mélyítsék szakmai kapcsolataikat.

A konferenciáról további részletek ezen az oldalon olvashatóak:
https://www.facebook.com/events/718863606377998/?ref=newsfeed


 

Március 29-én, szerdán 19 órától, a pécsi Apolló moziban egy ingyenes és nyilvános vetítés keretében első alkalommal kerül bemutatásra a Murghab című dokumentumfilm. „Egy „téli” film Pamír hegységben fekvő Murghab városról, az ott élők természettel való kapcsolatáról és Szovjetúnió felbomlása után átalakuló életükről.” A vetítés után beszélgetésre kerül sor, a film egyik alkotójával PD Dr. Martin Saxer kulturális antropológussal.

A filmvetítés ingyenes és nyilvános. További részletek a film vetítéséről: Murghab - filmvetítés és beszélgetés a rendezővel, Martin Saxer-rel | Facebook
A filmről: https://www.murghabfilm.com/
A film trailere: https://vimeo.com/307137220


 

Március 30-án, 10 órától, 2.EnvHum Talk of the UnivPécs előadás kerül megrendezésre a müncheni Rachel Carson Center for Environment and Society, LMU Munich intézettel való együttműködés keretében.
Ez alkalommal PD Dr Martin Saxer, kulturális antropológus, ERC kutatási projekt vezető tart előadást „Foraging at the Edge of Capitalism” címmel. Az előadás helyszíne: PTE Kari Tanácsterem, Ifjúság útja 6.

Az előadást online is nyomon lehet követni.
Az előadásról további részeletek: https://www.facebook.com/events/974795850152011


 

Március 31-én, egész napos kirándulás lesz a PTE Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium hallgatói és HKK napok résztvevői számára a Nyugat-Mecsekbe (Abaliget, Orfű), melynek kiemelt témaköre a „foraging”, vagyis vadon termő ehető növények gyűjtése lesz.


 

A HKK napok a PTE-n - 2023 támogatói és együttműködő partnerei:

  • Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
  • PTE BTK Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék, Humán környezettudományi Kutatócsoport
  • PTE Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium
  • Masaryk Egyetem Környezeti tanulmányok Tanszék
  • PD NKFIH 135651 projekt
  • Rachel Carson Center for Environment and Society, LMU Munich

 

A PTE BTK Humán környezettudományi Kutatócsoport bemutatkozása:

Mára elfogadottá vált az a vélekedés, hogy a környezeti problémákat nem lehet csupán természettudományos és mérnöki módszerekkel megoldani. Az egyre szaporodó és mélyülő válságok és társadalmi konfliktusok világszerte felhívják a kutatók és a gyakorlati szakemberek figyelmét arra, hogy természet és ember múltbeli és jelenkori komplex kapcsolatrendszerének megismerése segíthet leküzdeni a problémákat, illetve hozzájárulhat a környezet és a társadalom egyensúlyának lokális és globális helyreállításához. Az európai tudományos életben a 2010-es évtizedben jelentek meg és erősödtek meg az Environmental Humanities névvel megnevezett interdiszciplináris kutatóintézmények, ahol a környezeti kérdéseket bölcsészet- és társadalomtudományi aspektusból interdiszciplináris módszerekkel vizsgálják. A Humán Környezettudományi Kutatócsoport ezt az intézményi, kutatási és oktatási profilt kívánja átültetni a hazai tudományos életbe, a helyi kutatási hagyományokat, és tudományos előmunkálatokat is figyelembe véve.

 

A Humán Környezettudományi Kutatócsoport (Environmental Humanities Research Group) célja, hogy

  • összefogja, megerősítse a PTE Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszékén zajló, környezeti témakörökkel foglalkozó munkatársak kutatásait, egyúttal a külvilág felé is artikulálja a néprajz és a kulturális antropológia téma iránti elkötelezettségét, és a tárgyterületen született eddigi és jövőbeli eredményeket;
  • elősegítse a PTE bölcsészet- és társadalomtudományi tanszékein zajló, környezeti témákat felölelő kutatásokat, fórumot és lehetőséget biztosítson a párbeszédre, műhelymunkára, közös kutatások lebonyolítására;
  • hazai viszonylatban megerősítse a humán tudományok környezeti témákban kifejtett kutatási törekvéseit, nemzetközileg láthatóvá tegye a témában zajló kutatásokat;
  • ösztönözze a pályázati munkát, kutatások megvalósulását, különösen a hallgatók bevonásával megvalósuló kutatási projektek létrejöttét;
  • tevékenységünk révén erősítsük az ökológiai tudatosságot a tudományban és a mindennapokban, kutatási és oktatási tevékenységünkkel hozzájáruljunk az ökológiai problémák megoldásához.