Szakkoli és Civil Börze | PTE BTK Kari Napok

szeptember

18.

általános

 

Az egyetemi élet nem csupán az előadáson tanultakról szól. A BTK Kari Napok rendezvénysorozat keretén belül, szeptember 26-án a főépület aulájában tájékozódhatsz a kar szakkollégiumairól és a városban működő civil szervezetekről.

 

Ha hallgatónk vagy, mikrokreditet gyűjthetsz azzal, ha részt veszel a Szakkoli és Civil Börzén. Érdemes gyűjteni a mikrokrediteket a tanév során, hisz 100 mikrokredit után 1 kreditet írunk jóvá neked a Neptunban.

 

Kerényi Károly Szakkollégium

A Kerényi Károly Szakkollégium - a PTE legrégebbi szakkollégiumaként - 1993 óta várja azon hallgatók jelentkezését, akik kötelező egyetemi feladataik mellett szívesen végeznek további kutatómunkát a bölcsészet és/vagy a társadalomtudományok területén. A szakkollégium elkötelezett a közvetlen demokratikus döntéshozás, az autonóm önkormányzatiság és a magas színvonalú szakmai munka mellett, továbbá fontosnak tartja a közösségiség megtapasztalásához szükséges feltételek megteremtését és társadalmilag felelős értelmiség nevelését.

A szervezetről bővebben itt olvashatsz!

 

Wlislocki Henrik Szakkollégium

A Wlislocki Henrik Szakkollégium 2002-ben indult útjára PHARE támogatással, hogy összefogja és integrálja a PTE különböző karain tanuló roma/cigány származású diákokat, illetve azokat, akik érdeklődnek a romológia iránt.

A szervezetről bővebben itt olvashatsz!

 

Társadalmi Befogadás Szakkollégium

A Társadalmi Befogadás Szakkollégium 2017 óta megújult tagsággal és új megközelítésekkel dolgozik. A társadalmi értékek sokszínűségét valljuk. Őrzésük és előmozdításuk számos formában történik műhelyeinkben. Az egyéni felkészítés helyett a közösségi tanulásra, csoportmunkára és a közösségfejlesztésre helyezzük a hangsúlyt. Több kisebb-nagyobb létszámú kutatási projekten dolgozunk, amelyekbe az újabb tagjaink könnyen becsatlakozhatnak, így később már lesz gyakorlatuk, ha saját kutatási projektbe kezdenek. A projektjeinket a félévente megrendezett Jövő-Kép műhelyekben teszteljük, fejlesztjük. Majd tudományos versenyekre és konferenciákra is felkészítjük őket.

A szervezetről bővebben itt olvashatsz!

 

Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium

A szakkollégium interdiszciplináris jellegű képzést nyújt és felvételt hirdet olyan hallgatók számára, akik elhivatottak a környezetvédelem és fenntartható fejlődés terén. A 2021-ben – Dr. Glied Viktor és Dr. Farkas Judit vezetésével – újjáalakuló PTE Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium célja, hogy teret adjon, és tudományos keretet nyújtson a Pécsi Tudományegyetem fenntartható fejlődéssel, környezetpolitikával, fejlesztéspolitikával kapcsolatos kutatásokat folytató hallgatóinak, kutatóinak, valamint interdiszciplináris jellegével, eltérő kutatási és tanulási módszerek megvitatásával, illetve rendszerbe foglalásával biztosítsa a különböző tudományterületek átjárhatóságát, a meglévő tudások fejlődését és a területen oly fontos tudástranszfert.

A szervezetről bővebben itt olvashatsz!

 

Tanárjelöltek Szakkollégium

A Tanárjelöltek Szakkollégiumának (TJSZ) célja, hogy orientálja a szakkollégistákat szakmai pályaképük alakításában, biztosítsa azon egyetemi szakok és karok multidiszciplináris együttműködését, melyek tanári képesítést adnak. A TJSZ, amely a PTE BTK-ról és TTK-ról is fogad tagokat, sajátossága egy olyan strukturált együttműködés, amely a kooperativitás elveit érvényesíti. A szakkollégium e sajátos szerveződési forma szerint alakítja ki a mikro-csoportos közösségek együttműködő hálózatát, melyek egy-egy tématerületre szerveződnek. Az együttműködés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a PTE tanárképzésben érintett oktatói és a hozzájuk kapcsolódó PhD hallgatók olyan témaköröket hirdetnek meg, melyek kijelölik a közös érdeklődésű mikro-csoportok szakmai-tudományos tartalmát. Az egyes mikro-csoportok önállóan határozzák meg szakmai programjukat melyek működésében meghatározó az aktív hallgatói közreműködés és a tagok személyre szabott bevonódása. A TJSZ programjában hangsúlyosan jelenik meg a közösség inspiráló szerepe valamint  a társadalmi problémák iránt érzékeny értelmiség nevelése.

A szervezetről bővebben itt olvashatsz!

 

Mentorhálózat

A PTE BTK Mentorhálózat egy olyan támogató közösség, ahova a hallgatók bátran fordulhatnak kérdéseikkel, nehézségeikkel, esetleges személyes vagy tanulmányi előmenetelüket érintő problémáikkal. A mentorhálózatban minden szak képviseletében dolgoznak mentorhallgatók, illetve mentoroktatók, akik támogatást nyújtanak neked.

A szervezetről bővebben itt olvashatsz!

 

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)

Megalakulásunk óta azért dolgozunk, hogy Magyarországon mindenki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben.

A Kari Napok eseményen kipróbálhatod a Joggal vagy szabad! társasjátékot:

“Biztosan előfordult már veled is, hogy baráti összejövetelen, családi vacsorán vagy a munkahelyeden egy társadalmi vagy közéleti kérdésről folytatott beszélgetés dühös veszekedésbe torkollott, a véleményed benned ragadt, kérdésedre nem kaptál választ, és egymás megértése sem sikerült. Mi most játékos beszélgetésre hívunk, ahol élményeiden keresztül járunk körbe fontos kérdéseket, szakértőkkel beszélgethetsz egy megértő, biztonságos környezetben. Gyere, mondd el te is a véleményed, mi meghallgatunk!”

A szervezetről bővebben itt olvashatsz!

 

People First

Mi nem teszünk különbséget ember és ember között, nekünk az Ember az első! People First, ezt jelenti egyesületünk neve is, mely egy nemzetközi hálózat első és jelenleg egyetlen magyar tagjaként működik Pécsett.

Fő céljaink az önálló életvitel támogatása minden szinten, az akadálymentesítés, és az akadálymentes turizmus széleskörű népszerűsítése.

Ha érdekelnek fogyatékossággal is teljes életet élni kívánó embertársaink, programjaink, törekvéseink, kövess minket. Ha úgy döntesz az egyesület tagjaként tenni is kívánsz a társadalomban való minél teljesebb elfogadásunkért, azért, hogy minél önállóbban dönthessünk saját életünkről, örömmel várunk!

A szervezetről bővebben itt olvashatsz!

 

Határokon Túli Magyarságért Alapítvány

A pécsi székhelyű, Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 1992-ben alakult, mely a Kárpát-medencében élő magyarság szervezetei, egyesületei, alkotó és kulturális közösségei számára jól bevált kultúra- és közösségszervező, információközvetítő bázissá vált az elmúlt 26 év alatt. Az alapítvány Pannon Magyar Háza közösségi tér és egyben szellemi-szakmai szolgáltatóház.

A szervezetről bővebben itt olvashatsz!

 

Megoldás a Biztonságra Alapítvány

Csapatunk tagjai hosszú évek óta dolgoznak halmozottan hátrányos helyzetű és értelmileg akadályozott személyekkel, csoportokkal, kollégáink felkészült szakemberek a szociális munka, pszichológia és a pedagógia világából. Tapasztalatunk és hitünk az, hogy mindennek alapja a testi és lelki egészségünk, utóbbihoz kifejezetten fontos az önismeret. Ha tisztában vagyunk saját értékeinkkel, készségeinkkel és képességeinkkel, akkor el tudunk indulni a fejlődés útján, egy megfelelőbb és biztonságosabb élet irányába. Csapatunk egy lehetőséget és egyben megoldást kínál arra, hogy el tudjunk indulni ezen az úton, alkalmazva a szociális munka, az élménypedagógia és a nem formális oktatás módszertanát. Alapítványunk a koronavírus világjárvány közepén alakult meg, mert azt tapasztaltuk, hogy a járvány következményeként a mélyszegénységben élők még jobban perifériára szorultak.

A szervezetről bővebben itt olvashatsz!

 

Emberség Erejével

Az Emberség Erejével Alapítvány küldetése, hogy szerepet vállaljon egy mindenki számára élhető, demokratikus társadalom létrejöttében. Ehhez egyaránt fontos a hátrányosan megkülönböztetett csoportok támogatása és (emberi jogi) nevelési programok megvalósítása. Vidéki, kicsi, civil szervezetként a gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan elvből indulunk ki, oktatási/nevelési programjainkban az innovációra, az adaptálhatóságra és a multiplikálásra helyezzük a hangsúlyt. Az alapítványt 2006-ban indították el lelkes pécsi fiatalok, hogy az emberi jogok és a szolidaritás eszméit népszerűsítsék. Az Alapítványnak jelenleg két fő tevékenységi területe van, az emberi jogi nevelés és a régiós civil fejlesztés. Az emberi jogi nevelési programjaink keretében játékokat, tananyagokat fejlesztünk és juttatunk el iskolákba, egyetemekre és szakmai továbbképzésekre. A régiós civil fejlesztés a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott Regionális Közösségi Központok program keretében zajlik. Erősödő Civil Közösségek elnevezésű támogatási programunk keretében a dél-dunántúli régió civil szerveződéseinek nyújtunk anyagi és szakmai támogatást.

A szervezetről bővebben itt olvashatsz!

 

Pécsi Közösségi Alapítvány

Az alapítványt a város szeretete, a jövőjéért viselt felelősségérzés mozgatja, az a meggyőződés, hogy a városhoz kötődők tudása, kreativitása, összefogása és anyagi hozzájárulása messze jobban kiaknázandó erőforrás a minőségibb pécsi élet eléréséért. Célunk, hogy tudatosuljon a pécsi közösség jövőjéért való felelősség, hogy erőteljesebb legyen az önmagunkon való segítés képessége.

A PKA adományokat gyűjt, adományozókat von be a közösségi forrásteremtésbe, együttműködéseket stimulál, partnereket keres, közösségi részvételen alapuló projekteket támogat. Az adományozó közvetlenül látja, hogy milyen eredményeket hoz a támogatása.

A szervezetről bővebben itt olvashatsz!