VIDEÓ | Közelítések - a tudomány összeköt - Beszélgetés dr. Lindner Gyulával

július

28.

A Közelítésekben a hagyományos oktatói beszélgetések mellett járványtörténeti sorozatot indítunk a Történettudományi Intézet közreműködésével. Első alkalommal dr. Lindner Gyulát, az Ókortörténeti Tanszék adjunktusát kérdezte Neichl Nóra a Kr.e. 430-ban Athénban pusztító járványról és annak társadalmi, politikai hatásairól az ujkor.hu-n megjelent cikkéhez kapcsolódva

A bölcsészet életforma. A bölcsészet a világhoz való hozzáállás. Nem csak a múlt kutatása, hanem a bennünket körülvevő eseményekre, jelenségekre történő folyamatos rákérdezés is, ezek elemzése, értelmezése.

Az új koronavírus okozta világjárvány kivétel nélkül, mindannyiunk hétköznapjaiba jelentős változásokat hozott. Felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan érvényesíthetők a bölcsészet- és a társadalomtudományok szempontjai és megközelítésmódjai ebben a megváltozott élethelyzetben? Hogyan közelítenek és reagálnak a bölcsészkar oktatói, kutatói az átformálódott világunkra? Hogyan jelenik meg a koronavírus mint jelenség a kutatásaikban és adott esetben a privát életükben?

A Közelítések sorozatban a Kar oktatói jól ismert szerepkörükben tűnnek fel. Még ha új kommunikációs csatornán jelennek is meg (ezúttal a Teams felületén), ugyanazt teszik: reagálnak, elemeznek és értelmeznek ezekben a rövidre szabott videókban.

Reményeink szerint ez a sorozat nem csak továbbgondolásra érdemes felvetéseket kínál, hanem új nézőpontokkal is gazdagítja nézőit. Továbbá az sem titkolt célunk, hogy a megszólalások közösségépítő funkciót is nyerjenek. Mert a tudomány összeköt.